Kisfilm Pálfalváról
 
 

A Szilas-tető aljába települt falunak valamikor nagyobb volt a jelentősége, amikor a falu felett, a Szilason haladt át a Parajdról induló sóút. A tetőről csodálatos kilátás nyílik, akár a Déli-Kárpátok gerince is látható.


A jelenlegi templom előtt álló diófák a templomról mesélnek. A középkorban a reformáció nem tudta eltéríteni a falu lakóit, máig megmaradtak régi hitükben katolikusnak, a korondi anyaegyházhoz tartoztak. 1661-ben, a tatárbetörés alkalmával régi templomuk elpusztult. Mai templomuk 1775-ben épült. Ekkor önállósult a falu plébániája. Az új templomba átmentettek több gótikus maradványt. A tizenkétszögő gótikus keresztelőmedence és egy szenteltvíztartó felső részei a régi templomból valók. Szecsete László farkaslaki beszolgáló pap szolgálati ideje alatt a templomon általános javítást végeztek. A templom belsejét átalakították, az oltárt újra festették. Az oltár festménye a templom védőszentjét, Szent Mihályt ábrázolja.


Reméljük kis filmünkkel sikerült kiváncsivá tennünk Önt. Hamarosan újabb videót közlünk, de ugyanakkor itt járt vwndégeink filmjeit is várjuk.


 

Bemutató Film