Faluturizmus Pálfalván
 
 

A falu Székelyudvarhelytől 22 km-re északnyugatra a Gada-patak völgyfőjében, a Szilas-tető déli lábánál fekszik, Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. A két Küküllő között, az út mentén, a Firtos-hegy lábánál, egy sor település található. Az első település Székelypálfalva. Keletkezése Farkaslakához kötődik, közigazgazásilag is Farkaslakához tartozik.1455-ben Pálfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben a regestrum 6 kapuval jegyzi. 1602-ben Pálfalvának írják. A hagyomány úgy tartja, hogy a falu végén, a Firtos felé vezető út mentén, a temető alsó részén egy régi templom állott. 1661-ben, az akkori tatárbetörés alkalmával pusztult el. Ugyanott újjáépítették, de később a faluban építik fel a ma is álló templomukat, Szent Mihály tiszteletére. Az új templomba átmentettek több korjelző gótikus faragványt, melyek a régi templom középkori eredetét bizonyítják. A templom keleti falában, a szentélyben vakfülke kereteként, egy szemöldökgyámos ajtókeretet helyeztek el. Egy darabja a templom mellett látható. A 12 szögő gótikus keresztelőmedence felső része és egy szenteltvíztartó felső része szintén a gótikus templomból való.


A falu már a XV. század előtt létezett. Ezt bizonyítja az az 1455–1462-es évek közötti vita is, amikor a falu lakói egy birtok felett vitatkoznak és a vitatott puszta kettéosztásával jutnak békés megegyezésre 1462-ben. Annak ellenére, hogy temploma volt, arra nincs adat, hogy önálló plébánia lett volna. A XVIII. század közepéig Korond filiája. 1772-ben kísérlik meg, hogy önálló plébániát szervezzenek, ami 1775-ben meg is valósul. A középkorban és azután is tiszta katolikus falu, s a reformáció után is megmarad régi hitében. E század elején is csak katolikus temploma és egyháza van. (Forrás: Lés tyán Feren c - M egszentelt k övek)


A hagyomány szerint a faluban elsőként a kászoni Pál család telepedett le, innen a neve. A falu első temploma a Kalondára vezető út kanyarjában állott. A Kápolnakapu nevű helyen egy a tatárok által 1661-ben elpusztított kis kápolna volt. 1910-ben 576, 1992-ben 239 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásához tartozott.


Római katolikus temploma 1763 és 1783 között épült, régi gótikus templomából kő ajtókeretet, keresztelőmedencét és szenteltvíztartót őriz.


Itt született Nagy György az 1562-ben János Zsigmond ellen fellázadt székelyek kivégzett vezére. (forrás: Wikipédia)


Pálfalva nemcsak értékes, régi székely kisfalú, hanem a pihenni és életerővel feltelni vágyók befogadója. A környék tele van természeti, történelmi szépségekkel, értékekkel. A tiszta levegő, a hűvös patakok, a csicsergő madarak és a kisfalú meghitt, nyugott világa mindenkit elvarázsol.

A környék egszerüen remek. A kilátás, a természet.... Mind mind megannyi gyönyörű emlékkel ajándékozza meg Önt.


Szeretettel várjuk Önt és családját, hogy eltöltsön egy kellemes pihenést, kikapcsolódást Székelypálfalván, az Udvarhelyi medence eme csodálatos, tiszta vidékén.


A Szabó család

 

Pálfalva, ahová mindig szeretettel várjuk

Elérhetőségünk


Székelypálfalva, Hargita Megye.  445666 fő u. 45. szám.

Tel: +40 724 583257

        +40 724 583296

Énlaka fele haladva